Kari - slovo mnoha významů

Kari není jednodruhové koření

Kari je koření kolem kterého se točí nejvíce mýtů, polopravd a nepřesností.

Kari, někdy nazývané karí, je původně tamilský pokrm, který nejvíce připomíná naše klasické ragú nebo v Evropě známé jídlo "eintopf". Jedná se o různé druhy masa včetně ryb nakrájeného na malé kousky, doplněné zeleninou podávané v husté a silně kořeněné omáčce. Přílohou pak bývá rýže nebo typický indický chléb. Pokrm karí je velmi populární po celé Indii i jihovýchodní Asii.

V Evropě si pod pojmem kari představíme hlavně koření. Na vině jsou britští kolonizátoři, kteří pojmem kari začali označovat pouze koření, kterým se ochutila hustá omáčka pokrmu karí. Když se toto koření začalo pravidelně dovážet z Indie do Evropy, u toho chybného pojmenování se již zůstalo. Jedná se o kořenící směs, která může obsahovat až 25 různých složek.


Kořenící směs kari

Druhy kari koření

Originální a jediný správný recept na směs koření kari neexistuje. V Indii je známé přísloví: "Co indický dům, to jiný mix kari koření". Typickou složkou kari je kurkuma - sytě žluté aromatické koření s léčivými účinky. Vzhledem k tomu, že se kari používá v mnoha světových kuchyních, rozlišujeme podle typického složení základní čtyři druhy této kořenící směsi.

Indické kari

Hlavními složkami indického kari jsou kurkuma, chilli, zázvor a sůl. V menší míře pak obsahuje bazalku, česnek, kmín a hořčici.

Thajské kari

Tento druh kari obsahuje nejmenší množství kurkumy ze všech 4 nejznámějších druhů. Hlavní složkou thajského kari je koriandr, chilli a paprika. V menším množství pak také hořčice, česnek a pískavice. Jedná se o nejpálivější druh kari koření.

Javánské (jávské) kari

Tento druh obsahuje naopak hodně kurkumy. Hojně je zastoupené také chilli a černý pepř. Součástí je citrónová kůra, bobkový list, zázvor a koriandr. Před samotným mletím se všechny složky praží, čímž výsledná směs dostane specifickou chuť.

Anglické kari

Obsahuje hlavně kurkumu (nejvíce ze všech druhů kari) a sůl. Anglické kari je nepálivé. Tyto dvě hlavní složky doplňuje koriandr, hořčice, pískavice a česnek. Chilli je v tomto druhu zastoupeno úplně minimálně.

Další variace kari koření nabízí africké nebo některé jihoamerické kuchyně. 



Typické druhy kari koření


Tipy na vlastní směs kari koření

V internetových obchodech a kamenných prodejnách se prodávají předem připravené směsi kari koření, které se více či méně liší svým složením, byť jsou prezentovány pod jednotným názvem "kari". V podmínkách jakékoliv kuchyně si můžete připravit vlastní směs, protože jednodruhové koření na její výrobu je běžně k dostání. Všechny ingredience je nutné dobře rozmělnit v hmoždíři na jemný prášek.

Původní indický kari

80 g kurkumy, 60 g mletého koriandru, 50 g kardamomu, 30 g mletého římského kmínu, 30 g pískavice, 10 g mletého bílého pepře, 2,5 g mleté sladké papriky )alepsoň kvalita ASTA 100), 2,5 g mletého chilli

Jemná kari směs

2 polévkové lžíce římského kmínu, 1/2 čajové lžičky mletého červeného pepře, 1/2 čajové lžičky hořčičných semínek (bílá hořčice), 1/2 polévkové lžíce mletého zázvoru, 2 polévkové lžíce mletého koriandru, 2 čajové lžičky kurkumy

Karibský předpis

2 lžíce římského kmínu, 1 lžíce semínek koriandru, 1 lžíce mletého máku, 1 lžíce hořčičných semínek (bílá hořčice), 1 lžíce hřebíčku celého, 1 lžíce celého černého pepře, 2 lžíce kurkumy, 1 lžíce mletého zázvoru 


Recept na vlastní kari směs


Hlavní zásady pro přípravu indického pokrmu karí

Pokrmy karí jsou dušené pokrmy s velkým množstvím delikátní nebo pikantní husté omáčky, která je chuťově výraznější a aromatičtější než základní pokrm, tzn. maso a zelenina.
  • při přípravě nikdy nepoužívat živočišné tuky
  • jemně nakrájená cibule a česnek nesmí při restování nikdy zhnědnout
  • okyselovat jídlo zásadně citrónem a ne octem
  • syrové kari koření nejdříve lehce osmažit než se přidá cibule a česnek
  • pokrm karí nikdy nezahušťovat moukou, raději přidat jogurt nebo mléko
  • výsledný pokrm dlouho dusit pod pokličkou, aby se dobře uvolnily všechny aromatické složky z kari koření

Zásady pro přípravu pokrmu karí



Klasické kari koření i thajský typ máme dlouhodobě skladem na www.obchod-oliver.cz 







Komentáře