Potravinové intolerance a dezerty

Potravinová intolerance není život bez dezertů

Výtečné a chuťově atraktivní dezerty se dají připravit i bez tradičních surovin, kterými jsou máslo, mléko, pšeničná mouka nebo vejce. Mnohdy je to nezbytnost, vzhledem ke stále rozšířenějším potravinovým intolerancím v naší populaci.

Naštěstí intolerance na některé druhy potravin už není tak obrovský problém, jakým ještě před několika roky pro mnoho lidí býval. I celiaci nebo lidé s intolerancí na laktózu si mohou osladit život dezerty, které nejen dobře vypadají, ale také výborně chutnají.

dezerty s alternativními surovinami


Pšeničná mouka

Primárně se klasická pšeničná mouka dá nahradit moukou bezlepkovou (kukuřičná, jáhlová, rýžová, pohanková). Skvělou alternativou je mouka z namletých ořechů - mandlová mouka, lísková nebo arašídová mouka. Umleté ořechy v dezertech mouku velmi spolehlivě nahradí. Někdy lze, dle povahy vyráběného dezertu, klasickou pšeničnou mouku nahradit i jemně namletým kokosem. Jediné úskalí je potom v dávkování, protože mouky z mletých ořechů mají různý obsah tuku a v receptu je pak nutné přizpůsobit množství.
Pro představu: hladká mouka má asi 20 g tuku na 1 kilogram, polohrubá a hrubá 10 g tuku. Naopak mandlová mouka má asi 120 g tuku a arašídová až 500 g tuku na 1 kg.
mandlová mouka

Mléko

Kravské mléko obsahující laktózu spolehlivě nahradí mléko mandlové, které si každý může vyrobit sám v podmínkách běžné kuchyně.Potřebujeme pouze kvalitní mandle, vodu a čas. vyrobené mandlové mléko vydrží v ledničce bez problémů 4 dny. Mandlové mléko neobsahuje žádný cholesterol a má srovnatelný obsah proteinů a minerálů jako mléko kravské. Jinou náhražkou mléka je v současnosti vysoce populární kokosová voda.


mandlové mléko


Máslo


Při náhradě másla v dezertech vstupují na scénu opět ořechy. Klasické máslo z kravského mléka můžeme nahradit oříškovým máslem. Nejpopulárnější je arašídové máslo. Část másla lze také nahradit rozmixovaným ovocem  - jablečným pyré, banánem nebo rozmačkaným avokádem.


arašídové máslo

Vejce


Plnohodnotně nahradit slepičí vajíčka je asi nejobtížnější, nikoli však neřešitelný úkol. Dvě polévkové lžíce kukuřičného škrobu smíchaného se 100 ml vody plnohodnotně nahradí 2 vajíčka. Nebo si můžeme pomoci kukuřičnou moukou. Jedna vrchovatá lžíce pečlivě rozmíchaná v 50 ml sodovky nahradí 1 vajíčko. 


vajíčka


Nucené omezení ve stravování nemusí být životním prokletím. Pokud budete otevření novým chutím a netradičnímu použití některých surovin, bude pečení i následná konzumace dezertů zábava a potěšení.






Komentáře