Para ořechy

Para ořechy - co všechno o nich víte?

Para ořechy, nazývané také jako brazilské ořechy, juviové ořechy nebo brazilské kaštany, získaly své jméno pravděpodobně díky jejich vývozu z brazilského přístavu Pará do Evropy. Největší zajímavostí je fakt, že 99 % para ořechů na světových trzích pochází z divoce rostoucích stromů, protože se dosud nepodařilo je komerčně vyšlechtit. V místních dialektech se těmto ořechům říká castanha-do-pará, castania, para-nut, cream-nut nebo castaňa-de-Brazil.
para ořechy


Popis

Para ořechy jsou semena stromu Juvie ztepilá (Bertholletia excelsa). Juvie je vysoký strom z čeledi hrnečníkovité, jediný druh rodu juvie. Roste divoce v amazonské části Jižní Ameriky - od Kolumbie a Francouzské Guyany až po Peru a Bolívii - zpravidla v nadmořských výškách 100-200 m n.m. Jedná se o 40-50 metrů vysoký strom se silným rovným kmenem a v horní třetině výšky širokou korunou, která tvarem připomíná deštník. Dožívá se 500-700 let. Juvie má 17-36 cm dlouhé a cca 10 cm široké kožovité, podlouhle oválné, listy. Květy má jasně žluté a nepříjemně páchnoucí. Vlastní plody jsou velké kulaté tobolky o průměru 20-30 cm a važící až 2,5 kg. Těch se za sezónu objeví na dospělém stromě až 300. Uvnitř tobolky je ve 2 řadách poskládáno 12-40 trojhranných semen, poskládaných podobně jako měsíčky v pomeranči - to jsou vlastní para ořechy. Tyto ořechy jsou oblíbenou potravou mnoha živočichů, např. hlodavců aguti, kteří si dělají velké zásoby. Ořechy, které aguti nespotřebuje, pak zpravdila vyklíčí, čímž dochází k přirozené obnově porostů juvie. Juvie ztepilá má velmi tvrdé dřevo: 6,7 dle Brinellovy stupnice a relativní tvrdost je 176 % (pro srovnání smrk má relativní tvrdost 42 % a dub 100 %). Dřevo těchto stromů se proto používá k výrobě nábytku, podlah nebo palub lodí. Má růžovou až ořechově hnědou barvu podle jeho stáří.

zdravé para ořechy

Složení

Para ořechy jsou velice výživné. Obsahují 70 % tuků, 15 % bílkovin a 7 % sacharidů. Obsahují vitamíny B1 (1 mg na 100g - to je více než v mase, mléce nebo vejcích), B2,B3,B6, C, E, D a provitamin A. Dále pak minerální látky: selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, zinek a železo. Para ořechy jsou největší přirozenou zásobárnou selenu ze všech potravin (100g para ořechů obsahuje 3485 % doporučené denní dávky selenu).
Selen je důležitý antioxidant, který hraje mnoho důležitých rolí v lidském těle:
  • pomáhá správné funkci štítné žlázy převedením neaktivní formy hormonu štítné žlázy T4 na aktivní formu T3
  • zlepšuje funkci vitamínů C a E, které pomáhají zmírňovat stárnutí kůže
  • zvyšuje hladinu testosteronu a zvyšuje produkci a pohyblivost spermií
  • posiluje imunitní systém člověka, protože napomáhá k ochraně před bakteriálními i virovými infekcemi
  • aktivně pomáhá zvyšovat LDL ("zdravý" cholesterol) a snižovat HDL ("škodlivý" cholesterol)

Nutriční hodnoty para ořechů na 100 gramů:

Energie: 2738 kJ / 652 kcal, bílkoviny: 16,9 g, sacharidy: 10 g, tuk: 65 g, vláknina 8 g, voda 0,1 g    
Vysoká energetická hodnota je asi jedinou nevýhodou para ořechů. Kvůli vysokému obsahu tuků rychle žluknou, je nutné je uchovávat v chladu, kdy vydrží vyloupané rok. Čerstvé para ořechy jsou na lomu krémově bílé a jsou sladké. Žluklé ořechy se poznají tak, že jsou žluté a nahořklé. Pokud jsou para ořechy poškozené nebo scvrklé,mohou být plesnivé.

para ořechy na dřevěné lžíci

Použití para ořechů

Nejoptimálnější je jíst para ořechy syrové, případně se špetkou mořské soli. Mohou se ale i opékat, pražit nebo vařit, ale jejich zdravotní přínos tím rapidně klesá.
Doporučená denní dávka je 2-4 ořechy (=20 gramů ořechů denně). S konzumací para ořechů se to nesmí přehánět, protože vysoká hladina selenu může být pro člověka škodlivá.
Para ořechy stejně jako mandle nebo piniové oříšky neobsahují lepek a jsou tak oblíbenou přísadou při přípravě bezlepkových pokrmů pro lidi s alergií na pšenici a celiakií.
Olej z para ořechů má jasně žlutou barvu a příjemnou, sladkou vůni a chuť. Používá se v salátových zálivkách a na vaření. Díky svým vlastnostem je také hojně užíván v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Para ořechy se používají do pudingů, čokoládových tyčinek, dezertů (zejména do biskupského chlebíčku), lze je přidat do polévek i masových a zeleninových pokrmů. Nahrubo namletými ořechy lze posypat ovocné a zeleninové saláty. Populární je přidávat para ořechy do jablečných a hruškových kompotů.

Pozitivní účinky para ořechů na zdraví

  • podporují obranyschopnost organismu
  • chrání buňky před volnými radikály
  • jsou prevencí proti vzniku rakoviny
  • pročišťují a podporují trávicí trakt
  • podporují vylučování žluči
  • urychlují metabolismus
  • podporují činnost jater
  • jsou prevencí kardiovaskulárních onemocnění
  • snižují vysoký cholesterol v krvi
  • zpevňují a zprůchodňují cévy
  • jsou prevencí proti  vzniku osteoporózy
  • zklidňují nervový systém
  • zlepšují činnost mozku a paměti

zdravé para ořechy

Na závěr...

U citlivých jedinců se může objevit alergie na para ořechy. Ta se projevuje od obyčejného svědění kůže (=kopřivka) až po dýchací potíže, bolesti břicha, zvracení a průjem. Jak již bylo uvedeno, nadměrná konzumace para ořechů (100 g za den a více) vede také k otravě selenem. Ta se projevuje vážnými příznaky jako je nevolnost, zvracení, dech zapáchající po česneku, emoční poruchy. Při dlouhodobé nadměrné konzumaci dochází ke vzniku zubních kazů, ztrátě vlasů, neuropatickým bolestem.


K para ořechům se vážou dvě zajímavosti:


  1. Gen para ořechu byl kvůli zvýšení výživové hodnoty přidán do geneticky modifikované sóji. Takto upravená sója způsobuje alergikům stejné alergické reakce jako vlastní para ořech. Jedná se o jedno z prvních vědecky prokázaných rizik geneticky upravených potravin
  2. Po para ořeších byl pojmenován fyzikální jev granulární konvekce, pro který se vžil lidový název "efekt para ořechu". Jedná se o stav, při kterém největší částice zůstávají na povrchu materiálu složeného z granulí, s kterým se třese a který obsahuje různě velké objekty. Termín je založen na pozorování nádoby s různými druhy ořechů, ve kterém jsou po protřepání para ořechy vždy nahoře. Tento efekt se projevuje u materiálů, kdy jsou jednotlivé částice různě velké, ale mají přibližně stejnou hustotu.
Čerstvé para ořechy celé nebo plátkové koupíte v eshopu Obchod Oliver.










Komentáře